CULLEROT 2019

Classe

Vi blanc criat en gerra de fang / vaig veure dels Terres dels Alforins / vins antics / celler del roure

Varietat

30% pedro ximenez, 30% macabeu, 10% verdil, 10% merseguera, 10% malvasia, 10% chardonnay

Vinya

Partida de Les Alcusses i parcel·les d’altres finques de Terres dels Alforins, D.O.P. València / 550-700 metres sobre el nivell de la mar / sòls franc arenós, franc argilencs i calcari arenós / vinyes de 20-40 anys / cultiu ecològic

Elaboració

Verema manual en caixes de 15 kg, desrapat parcial, llevats autòctons, finalitza la fermentació alcohòlica en gerres de fang, criança de 6 mesos en gerres de fang de 2800 litres / 65.000 botelles de 750 ml

Analítica

Grau alcohòlic 12,5% / pH 3.2 / acidesa total (expressada en tartàric) 5,99 g/l / sucre residual < 1 g/l / SO2 total 52 mg/l

Anyada

L’anyada 2019 la recordarem per dos temporals, el bo i el roín. El bo va ser el de pasqua. Una benedicció (200 l/m² en una setmana santa de pluja mansa i serena, de pluja minuciosa, de pluja bona). El roín va ser el segon, el que ens va caure en la segona meitat de la verema. Al poble va ser un desastre (300 l/m² en 3 dies, carreteres tallades, rius desbordats i cases desallotjades). Ací dalt a Les Alcusses el temporal va fer mal al raïm que en aquell moment estava quasi madur, especialment a la monastrell. Va caure molta aigua. Moltíssima. Els nostres sòls arenosos ens van permetre accedir a les nostres parcel·les de carinyena, monastrell o arcos. Una bona selecció del raïm en camp ens va permetre acabar la verema molt millor del que era d’esperar. Anyada de graus alcohòlics baixos i bona acidesa. Vins més immediats que els de l’anyada 2018. D’octubre de 2018 a octubre de 2019 van ploure 580 litres, quasi 300 van ser durant la verema

Família

Ens agrada explicar el nostre territori i el nostre paisatge en dos idiomes, de dos maneres. Els vins antics són el resultat d’un viatge al passat, a les varietats antigues com mandó, arcos o verdil i als antics mètodes d’elaboració com la criança en gerres de fang. Els vins antics ens ajuden a explicar el capvespre i l’alba, la subtilesa d’un mediterrani més fresc, la màgia de les nostres llunes i el misteri de les varietats ancestrals

Vi

El nostre projecte inicial no contemplava l’elaboració de vins blancs. En 2006 adquirim la nova finca en les alcusses i poc després posem en marxa el nostre projecte d’estudi i recuperació de l’ús de les velles gerres de fang del celler i és ahí quan naix cullerot. El cullerot és la cria de la granota i cullerot és un xicotet vi blanc que volia créixer i millorar en una zona de vins negres. I així va ser. Les gerres de fang prompte ens van mostrar les seues bondats amb els vins blancs. Puresa i frescor, molta frescor. Just el que necessitàvem. Hem anat recorrent la comarca a la recerca de vinyes velles i amb el raïm blanc hem tingut molta més sort que amb les vinyes de vi negre (el poc que s’ha salvat de les campanyes d’arrancament està molt compromès amb les cooperatives). Ara mateix tenim acords amb 7 productors que suposen 15 hectàrees de 5 diferents varietats autòctones. A vegades acordem un preu per quilo però preferim arrendar o pagar per hectàrea perquè el viticultor no es preocupe per la producció i per a controlar millor el cultiu. Després d’aquests anys estem feliços per la qualitat i per l’èxit en el mercat d’aquest vi i també perquè, pagant bé als viticultors, hem aconseguit preservar uns tresors de vinyes velles

Utilizamos cookies en esta web para mejorar la experiencia del usuario. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso.