CULLEROT 2022
Classe
Vi blanc criat en gerra de fang / vi de les Terres dels Alforins / vins antics / celler del roure
Varietat
50% macabeo, 50% verdil, malvasía, pedro ximenez i altres varietats locals
Vinya
Partida de Les Alcusses i parcel·les d’altres finques de Terres dels Alforins, D.O.P. València / 550-700 metres sobre el nivell de la mar / sòls franc arenós, franc argilencs i calcari arenós / vinyes de 20-40 anys / cultiu ecològic
Elaboració
Verema manual en caixes de 15 kg, desrapat parcial, llevats autòctons, finalitza la fermentació alcohòlica en gerres de fang, criança de 6 mesos en gerres de fang de 2.800 litres / 50.000 botelles de 750 ml
Analítica
Grau alcohòlic 13% / pH 3.27 / acidesa total (expressada en tartàric) 6,27 g/l / sucre residual < 1 g/l / SO2 total 58 mg/l. Conté sulfits
Anyada
Hivern sec i primavera fresca i molt plujosa. Més de quatre-cents litres només el mes de març el que va provocar una molt bona brotació, un poc més tardana de l’habitual. Estiu llarg, sec i molt càlid. Verema primerenca i sense pluges. Molt bona sanitat durant tota la verema amb una producció més curta que en anys anteriors. El descens de producció ens va permetre tindre raïm molt sa i amb molt bon equilibri en alcohol i en acidesa, això, més les pluges de primavera van permetre a les plantes aguantar la calor sense perdre acidesa i mantenint bons PHS. No va ser fàcil obtindre una maduresa fenòlica òptima en totes les parcel·les a causa de les altes temperatures de finals de juliol i primers d’agost, utilitzem més raïm sencer i macerem molt suau. L’estiu va ser calorós, però les pluges de primavera i el descens del rendiment ens han donat com a resultat una molt bona anyada
Família
Ens agrada explicar el nostre territori i el nostre paisatge en dos idiomes, de dos maneres. Els vins antics són el resultat d’un viatge al passat, a les varietats antigues com mandó, arcos o verdil i als antics mètodes d’elaboració com la criança en gerres de fang. Els vins antics ens ajuden a explicar el capvespre i l’alba, la subtilesa d’un mediterrani més fresc, la màgia de les nostres llunes i el misteri de les varietats ancestrals
Vi
El nostre projecte inicial no contemplava l’elaboració de vins blancs. En 2006 adquirim la nova finca en les alcusses i poc després posem en marxa el nostre projecte d’estudi i recuperació de l’ús de les velles gerres de fang del celler i és ahí quan naix cullerot. El cullerot és la cria de la granota i cullerot és un xicotet vi blanc que volia créixer i millorar en una zona de vins negres. I així va ser. Les gerres de fang prompte ens van mostrar les seues bondats amb els vins blancs. Puresa i frescor, molta frescor. Just el que necessitàvem. Hem anat recorrent la comarca a la recerca de vinyes velles i amb el raïm blanc hem tingut molta més sort que amb les vinyes de vi negre (el poc que s’ha salvat de les campanyes d’arrancament està molt compromès amb les cooperatives). Ara mateix tenim acords amb 7 productors que suposen 15 hectàrees de 5 diferents varietats autòctones. A vegades acordem un preu per quilo però preferim arrendar o pagar per hectàrea perquè el viticultor no es preocupe per la producció i per a controlar millor el cultiu. Després d’aquests anys estem feliços per la qualitat i per l’èxit en el mercat d’aquest vi i també perquè, pagant bé als viticultors, hem aconseguit preservar uns tresors de vinyes velles