CULLEROT 2021


Classe
Vi blanc criat en gerra de fang / vi de les Terres dels Alforins / vins antics / celler del roure
Varietat
30% pedro ximenez, 30% macabeu, 10% verdil, 10% merseguera, 10% malvasia, 10% chardonnay
Vinya
Partida de Les Alcusses i parcel·les d’altres finques de Terres dels Alforins, D.O.P. València / 550-700 metres sobre el nivell de la mar / sòls franc arenós, franc argilencs i calcari arenós / vinyes de 20-40 anys / cultiu ecològic
Elaboració
Verema manual en caixes de 15 kg, desrapat parcial, llevats autòctons, finalitza la fermentació alcohòlica en gerres de fang, criança de 6 mesos en gerres de fang de 2.800 litres / 50.000 botelles de 750 ml
Analítica
Grau alcohòlic 13% / pH 3.13 / acidesa total (expressada en tartàric) 6,88 g/l / sucre residual < 1 g/l / SO2 total 72 mg/l
Anyada
Més tardana que 2020. Primavera plujosa i estiu suau. Vins amb menys múscul, més immediats i fluids. Anyada similar a 2019. Graus alcohòlics més baixos i pH lleugerament més alts.
De novembre a març vam tindre 180 litres. A gener, més de 50 litres, gran part d’ells durant tres dies i en forma de neu. El 18 de març ens sorprenia amb una nevada que va cobrir de blanc el celler i els camps, ara sí que teníem la terra preparada per a regalar-nos una molt bona brotada, no tan primerenca com en 2020. Les pluges de maig, un poc més de 40 litres, van retardar lleugerament la floració. Com ocorreguera en 2020, vam haver d’estar damunt de la vinya tractant amb coure i sofre per a evitar problemes de míldiu i oïdi.
Estiu amb temperatures moderades, 37 litres a principi de juny que van ajudar les plantes a portar millor els mesos de més calor. Verema més tardana que la 2020, l’anunci de l’arribada d’altes temperatures ens va fer prendre la decisió de començar amb el mandó més fresc per a prunes i danses, i quina sort! Fruita fresca, molt fresca i molt bons phs que no es van veure afectats pels tres dies d’intensa calor on vam superar els 40°.
Semblava que eixos dies de calor marcarien la verema, però el cel ens tenia reservada aigua, molta aigua, quasi 50 litres a principis de setembre que van ser aigua beneïda. Les plantes van poder treballar bé durant unes setmanes fins que el cel es va tornar a obrir, més aigua que ens va fer treballar intensament en el camp, més selecció i graus més baixos que en 2020. La pluja va fer que tot es parara i la verema es va allargar fins al 13 d’octubre, 66 dies després de tallar uns pocs quilos de verdil que servirien com a peu de cuba per a arrancar la fermentació, entraven 4870 quilos de arcos en el depòsit 10, amb un 40% de ram sencer, 12.2° d’alcohol probable i 3.5 de ph!
Blancs amb caràcter, frescor i bones acideses. Vins més pròxims a l’anyada 2019 encara que amb un poc més d’estructura. Vins fluids, amb menys grau que en 2020
Família
Ens agrada explicar el nostre territori i el nostre paisatge en dos idiomes, de dos maneres. Els vins antics són el resultat d’un viatge al passat, a les varietats antigues com mandó, arcos o verdil i als antics mètodes d’elaboració com la criança en gerres de fang. Els vins antics ens ajuden a explicar el capvespre i l’alba, la subtilesa d’un mediterrani més fresc, la màgia de les nostres llunes i el misteri de les varietats ancestrals
Vi
El nostre projecte inicial no contemplava l’elaboració de vins blancs. En 2006 adquirim la nova finca en les alcusses i poc després posem en marxa el nostre projecte d’estudi i recuperació de l’ús de les velles gerres de fang del celler i és ahí quan naix cullerot. El cullerot és la cria de la granota i cullerot és un xicotet vi blanc que volia créixer i millorar en una zona de vins negres. I així va ser. Les gerres de fang prompte ens van mostrar les seues bondats amb els vins blancs. Puresa i frescor, molta frescor. Just el que necessitàvem. Hem anat recorrent la comarca a la recerca de vinyes velles i amb el raïm blanc hem tingut molta més sort que amb les vinyes de vi negre (el poc que s’ha salvat de les campanyes d’arrancament està molt compromès amb les cooperatives). Ara mateix tenim acords amb 7 productors que suposen 15 hectàrees de 5 diferents varietats autòctones. A vegades acordem un preu per quilo però preferim arrendar o pagar per hectàrea perquè el viticultor no es preocupe per la producció i per a controlar millor el cultiu. Després d’aquests anys estem feliços per la qualitat i per l’èxit en el mercat d’aquest vi i també perquè, pagant bé als viticultors, hem aconseguit preservar uns tresors de vinyes velles

