MADURESA 2021
Classe
Vi negre criat en barrica / ecològic / vi de finca / vins clàssics / celler del roure
Varietat
80% monastrell, 10% mandó, 10% carinyena
Vinya
Finca El Rebollar, partida de Les Alcusses, Moixent, Terres dels Alforins D.O.P. València / 550-600 metres sobre el nivell de la mar / sòls calcaris i arenosos / vinyes de 20-40 anys / cultiu ecològic certificat
Elaboració
Verema manual en caixes de 15 kg, desrapat parcial, llevats autòctons fermentació malolàctica en barrica, criança de 12 mesos en barriques de roure francés de 500 litres / 20.000 botelles de 750 ml i 500 màgnum de 1.500 m
Analítica
Grau alcohòlic 14%, pH 3.45, acidesa total (expressada en tartàric) 5,25 g/l, sucre residual < 1 g/l, SO2 total 32 mg/l. Conté sulfits
Anyada
2021. Més tardana que 2020. Primavera plujosa i estiu suau. Vins amb menys múscul, més immediats i fluids. Anyada similar a 2019. Graus alcohòlics més baixos i pH lleugerament més alts.
De novembre a març vam tindre 180 litres. Al gener, més de 50 litres, gran part d’ells durant tres dies i en forma de neu. El 18 de març ens sorprenia amb una nevada que va cobrir de blanc el celler i els camps, ara sí que teníem la terra preparada per a regalar-nos una molt bona brotada, no tan primerenca com en 2020. Les pluges de maig, una mica més de 40 litres, van retardar lleugerament la floració. Com va ocórrer en 2020, vam haver d’estar damunt de la vinya tractant amb coure i sofre per a evitar problemes de míldiu i oïdi.
Estiu amb temperatures moderades, 37 litres a principi de juny que van ajudar les plantes a portar millor els mesos de més calor. Verema més tardana que la 2020, l’anunci de l’arribada d’altes temperatures ens va fer prendre la decisió de començar amb el mandó més fresc per a les prunes i les danses, i encara sort! Fruita fresca, molt fresca i molt bons PHS que no es van veure afectats pels tres dies d’intensa calor on superem els 40°.
Semblava que eixos dies de calor marcarien la verema, però el cel ens tenia reservada aigua, molta aigua, quasi 50 litres a principis de setembre que van ser aigua beneïda. Les plantes van poder treballar bé durant unes setmanes fins que el cel es va tornar a obrir, més aigua que ens va fer treballar intensament en el camp, més selecció i graus més baixos que en 2020. La pluja va fer que tot es parara i la verema es va allargar fins al 13 d’octubre, 66 dies després de tallar uns pocs quilos de verdil que servirien com a peu de cuba per a arrancar la fermentació, entraven 4870 quilos d’arcs en el depòsit 10, amb un 40% de ram sencer, 12.2° d’alcohol probable i 3.5 de ph!
Blancs amb caràcter, frescor i bones acideses. Vins més pròxims a l’anyada 2019 encara que amb una mica més d’estructura. Vins fluids, amb menys grau que en 2020
Família
Ens agrada explicar el nostre territori i el nostre paisatge en dos idiomes, de dos maneres. Els vins clàssics (les alcusses i maduresa) ens ajuden a explicar el nostre paisatge a ple sol de migdia, el sol intens del sud-est, del mediterrani sud, el sol del regne de la monastrell
Vi
Maduresa naix l’any 2000 per a ser el nostre gran vi clàssic, el gran vi de guarda, el repte més alt. S’elabora amb el millor raïm de les nostres millors parcel·les i és el major dels nostres dos negres clàssics. Igual que les alcusses, maduresa es cria en barriques de roure francés, però ací sempre hi ha hagut més de quasi tot: dies de maceració, mesos de criança, estructura, maduresa, concentració, complexitat, contundència, longitud, longevitat,.. El resultat és un vi gran amb molta essència i profunditat que agradava i continua agradant molt. En els últims anys hem volgut introduir certs canvis en els paràmetres de la seua elaboració, dirigits a controlar millor la seua potència i a buscar més fluïdesa, frescor i elegància